Duurzaam is een veelgebruikte term. Hierbij wordt veel gekeken naar van welk materiaal een product is gemaakt. Maar daar draait het niet alleen om vind ik. Het gaat ook over arbeidsomstandigheden, keuze van massaproductie of kleinschalige collecties, de stevigheid en kwaliteit, hoe een product is gemaakt, het verzenden van een product en zeker niet onbelangrijk; de levensduur.

Bij LIZET VAN DER KNAAP richt ik mij vooral op de stevigheid, functionaliteit en het eerlijk en lokaal produceren. Ik maak kleding en tassen van stof, dat ik in Nederland koop. Vaak zijn dat stoffen van rest partijen, maar ik koop ook nieuwe stoffen. Ik gebruik veel katoen, maar ook (hou je vast) polyester. Polyester gebruik ik omdat het een zeer sterke stof is, het behoud zijn kleur eeuwig en het is goed te recyclen. Deze stof heeft weinig directe invloed op het klimaat, doordat er weinig broeikasgassen vrijkomen bij het produceren. Uiteraard gebruik ik ook katoen voor haar stevig- en slijtvastheid. Katoen kan goed gewassen worden. En het blijft een natuurlijk materiaal dat prettig aanvoelt.

Alle tassen die ik maak stik ik dubbel, waardoor ze flink wat gewicht kunnen hebben. Ik ga voor een lange levensduur voor al mijn tassen en kleding. Gaat er toch iets stuk, wat altijd kan gebeuren, repareer ik dit kosteloos. Mijn studio zit in Rotterdam waar ik zelf alles maak. De CO2-uitstoot wordt enorm beperkt door alles dicht bij huis te maken. Ik produceer alle items op bestelling, zo houd ik ook ook geen overschot over. Mijn items zijn praktisch en op meerder manieren inzetbaar. Mijn tassen kunnen zware laptop's en je boodschappen hebben. Of het als een klein bolletje oprollen om mee te nemen als daypack in je koffer. Mijn kleding is niet seizoens gebonden, ik maak alles zodat het met elkaar combineerd. Zo kan je in de zomer een shirtje dragen en in de winter een colbertje erover heen dragen. 

 

(foto: Iris Tempelaar)

 

Ik heb veel gereisd om te ontdekken wat in andere culturen traditionele ambachten zijn. In mijn reizen merkte ik dat er zo veel meer ongelijkheden zijn dan dat ik mij ooit had kunnen voorstellen. De kledingindustrie is een onzuivere wereld, waarbij veel kinderarbeid en uitbuiting plaats vindt. Hier wil ik geen onderdeel van uitmaken. Door mijn eigen passie, kleding maken en mijn normen en waarden te combineren ben ik mijn duurzame label LIZET VAN DER KNAAP gestart. Ik draag hiermee bij aan een betere wereld en ik hoop dat ook voor jullie te kunnen aanbieden.

De wereld in mijn fantasie is kleurrijk en dat geeft me zo veel ideeën die ik in de werkelijkheid toepas. Dit is ook terug te zien in mijn kledingcollectie en mijn tassen. Ik werk heel erg vanuit mijn eigen gevoel en mijn eigen interesses. Ik ga niet mee met trends, omdat ik het belangrijk vind dat iedereen de kans moet krijgen om een eigen stijl te creëren. 

© 2016 - 2021 LIZET VAN DER KNAAP | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel